Analýza podpůrných opatření u žáků s lehkým mentálním postižením v inkluzivním prostředí základních škol - Viktorin, Jan (2019)
Disertační práce a výzkumné projekty se zabývají analýzou činností jednotlivých pracovníků školního poradenského pracoviště ve školách hlavního vzdělávacího proudu v Jihomoravském kraji a analýzou podpůrných opatření u žáků s lehkým mentálním postižením v inkluzivním prostředí základních škol v Břeclavi. Teoretická část disertační práce je rozčleněna do tří kapitol. V první kapitole je specifikován pojem inkluze a inkluzivní vzdělávání. Zde je charakterizována současná vzdělávací politika některých zemí, které jsou na cestě k inkluzi a inkluzivnímu vzdělávání. Kapitola zahrnuje analýzu a komparaci podpůrných opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami ve vybraných zemích. Součástí kapitoly je pojednání o problematice metodologie ve vztahu k disertační práci a výzkumným projektům. Druhá kapitola se zaměřuje na žáky s lehkým mentálním postižením. Zde je definováno pojetí mentálního postižení, také jsou vymezena osobnostní specifika žáků s mentálním postižením a specifikován p