Pohlavní dimorfizmus dolní čelisti u současné české populace: hodnocení tvarové a velikostní variability prostřednictvím objemových dat - Grman, Adam (2019)
Sexuální dimorfismus dolní čelisti a jeho projev je předmětem mnoha vědeckých studií. Různí autoři využívají odlišné postupy jeho stanovení a popisu. Pohlavně specifické rozdíly pozorované na dolní čelisti mohou také sloužit k tvorbě různých predikčních modelů neznámého případu. Tato práce přináší systematický přehled využívaných přístupů k popisu pohlavně podmíněné variability a následně je aplikuje na třídimenzionální modely. Virtuální modely byly vytvořeny segmentací tomografického záznamu a následně byly podrobeny různým analýzám. Analýza tvaru polygonálních sítí, analýza zjednodušeného tvaru na základě digitalizovaných bodů a rozdíly mezi lineárními rozměry prokázaly statisticky významný rozdíl mezi muži a ženami. Diskriminační analýza vytvořila predikční pravidlo, jehož úspěšnost se pohybuje na úrovni pravidel jiných prací. Vizuálním hodnocením zadního okraje dolní čelisti jsme získali nižší úspěšnost odhadu pohlaví, než byla v původní práci ale za to porovnatelnou s jiními studi