Odhad věku s pomocí objemových charakteristik zubů u současné středoevropské populace - Morávek, Alexander (2019)
Táto diplomová práca má za cieľ vytvoriť súhrn literatúry k problematike využitia 3D modelov získaných z CT dát pre potreby odhadu veku na základe objemových charakteristík zubov. V praktickej časti tejto práce pracujeme s 3D modelmi rezákov a očných zubov získaných na aktuálnej českej populácií. V tejto práci hodnotíme stranové rozdiely v objemových charakteristikách jednotlivých typov zubov, pohlavné rozdiely a závislosť pomeru objemov dreňových dutín voči objemom pevných tkanív zubov na kalendárnom veku. Taktiež bola vytvorená nová premenná, ktorá vizuálne hodnotí veľkosť dreňovej dutiny na 5 stupňovej škále. Výsledkom práce je pozorovanie veľkej stranovej rozdielnosti v objemových charakteristikách. Pohlavné rozdiely pozorujeme štatisticky najvýznamnejšie u objemov pevných tkanív zubov. Následne bol vytvorený model pre odhad veku pomocou viacrozmernej lineárnej regresie. Mediálna absolútna chyba podľa modelu kolísa od 6,2 po 10,7 rokov v závislosti od použitého zubu.