Fotometrie těsných dvojhvězd - Kolář, Jakub (2019)
Tato práce pojednává o studiu zákrytové dvojhvězdy GX Lac. Analýzou fotometrických pozorování, která byla provedena v pásmech B, V a R na Observatoři Masarykovy univerzity v Brně, byla získána fázová křivka. S přidáním ostatních dostupných měření byla křivka pokryta téměř kompletně. Pomocí robustní regrese byla zpracována všechna dohledatelná data O-C diagramu. Tím byly získány přesnější hodnoty efemerid. Nakonec byl v programu PHOEBE vypočten doposud jediný model této soustavy, pomocí kterého byly stanoveny některé fyzikální parametry. Systematický posun sekundárních minim v O-C diagramu a drobné odchylky na fázové křivce v oblastech zákrytu naznačují excentrickou povahu tohoto systému.