Rotační proměnnost bílých trpaslíků pozorovaných družicí KEPLER - Liptaj, Richard (2019)
Zveřejnění dat mise K2 poskytlo mnoho nových pozorování bílých trpaslíků a dovolilo nám lepší pohled na proměnnost těchto hvězd. Předložená práce spočívá na objevu a zpracování světelných křivek rotačně proměnných bílých trpaslíků. Vybrali jsme 33 bílých trpaslíků a určili jejích rotační periody. Získané výsledky jsou obecně v souladu s daty dostupnými v literatuře a s výsledky vývojových modelů.