Modelování temné hmoty v kupách galaxií - Plšek, Tomáš (2019)
Neznámá materie, označovaná jako temná hmota, by podle současných kosmologických modelů měla tvořit valnou část veškeré hmoty ve vesmíru. Tento druh hmoty však nejsme schopni přímo pozorovat, neboť se předpokládá, že nepodléhá elektromagnetické interakci, a tedy nemůže ani zářit. Případný výskyt temné hmoty je možné odhalit pouze u velkoškálových objektů jako jsou galaxie a galaktické kupy, a to pouze nepřímo pomocí gravitačního působení na hmotu svítivou. V~této bakalářské práci se věnujeme vytváření počítačových modelů hal temné hmoty právě kolem galaktických kup. Tyto modely porovnáváme s reálnými měřeními svítivé hmoty v kupách galaxií.