Hodnocení variability lidské chůze z videozáznamu a možnosti využití ve forenzní praxi - Vičanová, Kristýna (2019)
Tato diplomová práce se věnuje hodnocení variability lidské chůze z videozáznamu a jejímu využití ve forenzní praxi. Vytváří vhled do problematiky chůze, věnuje se zdrojům její intraindividuální variability a zvažuje možnosti využití interindividuální variability chůze k osobní identifikaci. Na videozáznam byla zachycena chůze 27 probandů pocházejících z České republiky, z toho bylo 16 žen a 11 mužů ve věku 18 až 39 let. Na oblečení probandů bylo umístěno 18 značek, které byly projekcí vybraných antropometrických bodů. Chůze probanda byla zachycena zároveň 5 kamerami, kamery zachycovaly probanda z pravé strany. Z videozáznamů byly rekonstruovány 3D souřadnice vybraných antropometrických bodů ve 4 fázích krokového cyklu (initial contact, toe-off, opposite initial contact, opposite toe-off). Souřadnice byly standardizovány pomocí prokrustovské analýzy. Chůze může být použita v osobní identifikaci, ale rovněž k rozlišení pohlaví jedince. Největší interindividuální variabilitu vykazuje poh