Pes v antropologickém kontextu doby římské - Sahulová, Jana (2019)
V této diplomové práci si přiblížíme postavení psa v době římské na území střední Evropy, jeho vzhled, úlohu a jeho podobnost k dnešním plemenům a budeme se snažit pozorovat výskyt, popřípadě míru procesu šlechtění těchto jedinců. Z literární rešerše se dozvíme informace o době římské, o aspektech života obyvatel a také o pohřebním ritu a pohřebištích na našem území. Přiblížíme si náboženské představy a rituály obyvatelů, rozdělení rituálů a také samotnou úlohu psa v rituálním životě obyvatel. Probereme si taktéž využití psů v době římské, typy psů vyskytujících se v době římské a vztah k nim vzpomínaný v historických písemných pramenech. Pomocí osteologických a osteometric-kých metod zanalyzujeme námi zkoumaný materiál z historických lokalit Nitra, Chotín, Čalovo-Veľký Meder, Beckov-Tesco Store, Branč, Bratislava-Trnávka, Bořetice, Paso-hlávky (2009, 2008, 2006), Jevišovka, Traismauer, Bruckneudorf a Nickelsdorf. Psy z tychto lokalit a následná komparace s údaji z lokality Tác-Gorsium