Porotická hyperostóza a cribra orbitalia - Tökölyová, Soňa (2019)
Tato diplomová práce se zabývá porotickou hyperostózou a cribra orbitalia, patologickými změnami vyskytujícími se na lidské lebce. Tyto změny byly pozorované a hodnocené na kosterních pozůstatcích z lokality Dětkovice - Za zahradama a Vídeňská ulice v Brně, které jsou obě datované do 10. až 12. století. Celkem bylo zhodnocených 605 jedinců, u kterých byl standardními metodami odhadnut věk, pohlaví a zkoumány byly uvedené patologie. Statisticky byla sledována závislost výskytu patologií na věku a pohlaví a výsledky byly srovnány s ostatními výzkumy z různých světových lokalit meta-analytickými metodami. Bylo zjištěno, že na lokalitě Dětkovice - Za zahradama porotická hyperostóza a cribra orbitalia nezávisí na pohlaví a věku, zatímco na lokalitě Vídeňská ulice v Brně tyto patologie nezávisí na pohlaví, ale závisí na věku - vyšší výskyt byl zaznamenán u nedospělých jedinců. Etiologie vzniku těchto patologií nebylo možné použitou metodikou stanovit, avšak vzhledem k převládajícímu nižšímu