Vybrané druhy bakteriální rezistence a možnosti jejich rychlé detekce - Sittová, Martina; Růžička, Filip, 1972-; Masarykova univerzita. Mikrobiologický ústav (2019)
Úvod: Bakteriální rezistence k antimikrobiálním přípravkům je v současné době neutichající fenomén. Je možné hovořit o stále rostoucím trendu, jak u gramnegativních bakterií s produkcí β-laktamáz typu ESBL nebo karbapenemáz, tak i grampozitivních např. MRSA nebo VRE. Rychlá diagnostika se stanovením citlivosti je klíčová pro všechny pacienty a zvláště ty, kteří jsou v ohrožení života. Práce se zabývá vývojem rychlé metodiky pro detekci vybraných genů pro ESBL, MRSA a VRE přímo z klinického materiálu. Materiál a metody: Z celkového počtu aktuálně popsaných β-laktamáz typu ESBL byla vyvinuta metoda pro detekci genů blaSHV-ESBL a blaCTX-M-ESBL vedoucích k produkci enzymů typu SHV a CTX-M. Dále byla vyvinuta metodika pro detekci MRSA, a to všech dosud popsaných stafylokokových chromozomových kazet (I.-XI.), které jsou zodpovědné za vznik rezistence k methicillinu. Také byla vyvinuta metodika pro detekci vanA a vanB genů, které vedou ke vzniku VRE. U všech byla použita metoda real-time PCR.
Introduction: Bacterial resistance to antimicrobials is currently a non-putative phenomenon. It is possible to talk about the ever-increasing trend of gram-negative bacteria with ESBL-type β-lactamase production or carbapenemases as well as gram-positive bacteria such as MRSA or VRE. Rapid diagnostics with the sensitivity determination is crucial for all the patients, especially those who are at the risk of life. This thesis deals with the development of rapid diagnostics for the detection of ESBL, MRSA and VRE directly from the clinical material. Material and methods: The new method for detection of blaSHV-ESBL and blaCTX-M-ESBL genes leading to the production of SHV and CTX-M enzymes was developed from the total number of actually described ESBL β-lactamases. Moreover, the new method for detection of MRSA was developed for all currently described staphylococcal chromosomal cassette (1.-XI.) which are responsible for methicillin resistance.
Vedoucí práce: Filip Růžička
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: bakteriální léková rezistence; beta-laktamasy; enterokoky rezistentní vůči vankomycinu; kvantitativní polymerázová řetězová reakce; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; beta-Lactamases; Drug Resistance, Bacterial; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; Real-Time Polymerase Chain Reaction; Vancomycin-Resistant Enterococci; disertace; dissertations