Vybrané druhy bakteriální rezistence a možnosti jejich rychlé detekce - Sittová, Martina (2019)
Úvod: Bakteriální rezistence k antimikrobiálním přípravkům je v současné době neutichající fenomén. Je možné hovořit o stále rostoucím trendu, jak u gramnegativních bakterií s produkcí β-laktamáz typu ESBL nebo karbapenemáz, tak i grampozitivních např. MRSA nebo VRE. Rychlá diagnostika se stanovením citlivosti je klíčová pro všechny pacienty a zvláště ty, kteří jsou v ohrožení života. Práce se zabývá vývojem rychlé metodiky pro detekci vybraných genů pro ESBL, MRSA a VRE přímo z klinického materiálu. Materiál a metody: Z celkového počtu aktuálně popsaných β-laktamáz typu ESBL byla vyvinuta metoda pro detekci genů blaSHV-ESBL a blaCTX-M-ESBL vedoucích k produkci enzymů typu SHV a CTX-M. Dále byla vyvinuta metodika pro detekci MRSA, a to všech dosud popsaných stafylokokových chromozomových kazet (I.-XI.), které jsou zodpovědné za vznik rezistence k methicillinu. Také byla vyvinuta metodika pro detekci vanA a vanB genů, které vedou ke vzniku VRE. U všech byla použita metoda real-time PCR.