Exostózy na lidském skeletu se zaměřením na patní kost - Lamparská, Katarína (2019)
Zámerom tejto práce je priniesť stručný prehľad o najbežnejšie sa vyskytujúcich benígnych nádoroch - exostózach, ich vzniku a klinických prejavoch. Ďalším cieľom práce bolo sledovanie prítomnosti, resp. neprítomnosti Haglundovej exostózy na pätových kostiach historickej populácie. Ešte predtým bolo na daných kostiach odhadnuté pohlavie pre posúdenie závislosti existencie pätovej exostózy na pohlaví. Potenciálna existencia Haglundovej exostózy bola určená pomocou uhla medzi zadným a plantárnym povrchom pätovej kosti. Pohlavie bolo odhadované podľa štúdie T. R. Peckmannovej (2015) z deviatich rozmerov nameraných na kalkaneách.