Vliv polohy hlavy na morfologii obličeje - Bezděková, Vendula (2019)
Morfologie měkkých tkání obličeje je ovlivněna působením gravitace. Předpokládá se, že rozdíly ve směru gravitačního vektoru síly mohou způsobit rozdíly ve tvaru obličeje v závislosti na poloze hlavy. Tato práce zkoumá rozdíly morfologie obličeje v poloze v sedě a v poloze vleže, také závislost míry těchto změn na množství podkožního tuku a pohlaví. Padesáti vybraným probandům byl nasnímán obličej v poloze v sedě a v poloze vleže pomocí optického skeneru Vectra H1. Zároveň byla u těchto probandů změřena šířka kožní řasy (na tváři a podbradku) a zaznamenán BMI. Získané skeny byly analyzovány metodou srovnávání polygonálních sítí v programu FIDENTIS Analyst 132_15b cílem zhodnotit podobu a míru změny morfologie obličeje při změně polohy hlavy, její vztah k interindividuální variabilitě a tloušťce měkkých tkání. Srovnávání ukázalo, že se obličej při změně polohy mění v oblasti nasolabiální rýhy, která je vleže méně prominentní, zatímco dochází k větší plnosti tváří, exkrudci očí a získání