Doba římská v provinciích. Komparační socio-kulturní analýza umírání, smrti, pohřebních ritů a rituálů - Zábojník, Vojtěch (2019)
Na římských územích se nacházejí socio-kulturní rozdíly v umírání, smrti, v pohřebních ritech a rituálech. Distinkce se objevují zejména ve vybavenosti hrobu, typu hrobu a na náhrobních stélách, jež vypovídají o zesnulé osobě. Jednotným aspektem pro celé impérium byl výskyt římských pohřebišť na podrobených územích, na kterých se praktikoval do druhého století žárový ritus, který následně nahradil na přelomu druhého a třetího století kosterní způsob uložení. O římských tradicích máme dobře dochované písemné a archeologické památky. U provinciálních praktikách vycházejí výzkumníci především z artefaktů nalezených na výkopových lokalitách, které se nacházejí okolo celého Středomoří, a ze spisů sepsanými římskými historiky. Pomocí těchto poznatků lze objasnit dobu římskou, pohled na smrt, způsoby a tradice v posmrtném uložení mezi různými skupinami v celé římské říši.