Věkové změny kostěného labyrintu vnitřního ucha - Plučinská, Frederika (2019)
Kostěný labyrint vnitřního ucha je pro člověka důležitý jako pevný obal ústrojí rovnováhy a sluchu. Formuje se již během prenatálního období a podle dostupných studií dosahuje svých dospělých rozměrů ještě před narozením. Zároveň není mnoho informací o tom, jestli dochází k určitým změnám kostěného labyrintu i během života po narození. Cílem této práce bylo porovnat naměřené rozměry kostěného labyrintu vnitřního ucha stejných jedinců zaznamenaných dvěma neinvazivními zobrazovacími metodami: 2D RTG snímky a 3D CT modely. Dalším cílem bylo statisticky otestovat rozdíly rozměrů kostěného labyrintu mezi věkovými kategoriemi. Celkově bylo k dispozici 173 spánkových kostí, z toho 83 bylo v párech. Rozdíly byly nalezeny při porovnávání hodnot mezi RTG snímky a CT modely, kde větší hodnoty většinou vykazovaly rozměry měřené na CT modelech. Statisticky významné rozdíly mezi věkovými kategoriemi byly nalezeny při hodnocení CT modelů, a to u tří věkových kategorií z pěti - novorozenec, dítě a ado