Podkarpatská Rus očima antropologa - Tomková, Jana (2019)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na popis etnického složení obyvatel Podkarpatské Rusi. Primárně vychází z výzkumů a výprav antropologa Vojtěcha Suka. V práci je zmapován a zachycen každodenní život zdejších lidí za přibližně poslední dvě století. Přibližuje jejich etnický původ a prostředí, vzájemné interakce mezi jednotlivými etniky, zajišťování vlastního živobytí i činnosti, kterými si zpříjemňovali svůj nelehký život. Součástí práce je fotografická příloha snímků Vojtěcha Suka z jeho výprav na Podkarpatskou Rus, která zachycuje jednotlivá etnika, krajinu a kulturu obyvatel tohoto regionu.