Biologické predispozice uživatelek hormonální antikoncepce - Bělecká, Dominika (2019)
Předmětem této bakalářské práce bylo ověřit, že biologické predispozice žen mohou ovlivnit užívání hormonální antikoncepce. Hlavním cílem bylo zjistit biologické rozdíly mezi uživatelkami hormonální antikoncepce a jinými ženami, a dále porovnat zjištěné výsledky s dosud publikovanými poznatky. Výzkumný vzorek sestával z 36 žen, které byly rozděleny do dvou hlavních skupin: (a) uživatelek hormonální antikoncepce a (b) žen, které aktuálně hormonální antikoncepci neužívají. Všechny zúčastněné ženy vyplnily osobnostní dotazník, genealogický záznamník a revidovaný dotazník sociosexuality (SOI-R). Následně byly respondentkám změřeny základní tělesné míry a stanoven poměr délek 2. a 4. prstu (2D:4D) pro pravou a levou ruku na základě standardizovaných snímků rukou ze skeneru. Výsledky prokázaly systematicky maskulinnější (nižší) poměr 2D:4D na levé ruce u uživatelek hormonální antikoncepce oproti srovnávací skupině. Ženy neužívající hormonální antikoncepci jsou více ochotné k nezávazným sexuá