Hodnocení vlivu intenzivní zátěže na sílu stisku ruky - Kuchynková, Kristýna (2019)
Ruka je důležitou pohyblivou a opěrnou součástí lidského těla s řadou funkcí. Pomocí ruky člověk komunikuje, manipuluje s předměty. Při manipulaci je velmi důležitý úchop, kdy dochází ke kontrakci určitých skupin svalů. Cílem této práce bylo vytvořit stručný přehled poznatků o stavbě a funkci lidské ruky. Na vybraném vzorku jedinců prakticky srovnat svalovou sílu stisku ruky před a po střednědobé intenzivní zátěži u zkoumané skupiny celkově, i mezi pohlavími a tyto výsledky poté srovnat s kontrolní skupinou. Praktická část obsahuje vzorek 40 jedinců ve věku 14 až 60 let, u nichž se sleduje síla stisku dominantní ruky. Síla byla stanovená pomocí ručního dynamometru Chatillon DFF II. Probandi byli vždy měřeni v standardní testovací poloze. Z výsledků vyplývá, že u zkoumané skupiny, tedy skupiny, která byla vystavena fyzické zátěži, jsou přírůstky síly stisku ruky znatelné a statisticky významné. U kontrolní skupiny, která měla nezměněný režim, téměř k žádným rozdílům mezi prvním a druhým