Dentální morfologické znaky současné středoevropské populace - Houbová, Jana (2019)
Jedním z morfologicky významných znaků, které můžeme sledovat na lidské kostře, jsou jedinečné vlastnosti lidského chrupu, především odlišností, tedy dentálních anomálií. Ty mohou být rozdílné nejen mezi jedinci dané skupiny, ale napříč celými populacemi. Většina odborných prací, která se touto problematikou zabývá, je však zaměřena pouze na pozorování a srovnávání historických skupin obyvatel, nikoliv těch současných. Při zkoumání odlišností lidského chrupu u minulých populací se však objevuje několik problémů, které znemožňují přinést kompletní a ucelený přehled. Ty jsou způsobeny změnami, které se dějí jednak při běžném používání za života jedince (konzumace potravy, pracovní zátěž, úrazy a onemocnění), ale také po smrti (působení prostředí, neopatrná manipulace s ostatky). Všechny takové faktory mohou na chrupu zanechat stopy, které jsou nevratné a původní vzhled znaku zcela změní. Tato práce by měla přinést aktuální přehled o současné evropské populaci, zkoumané na vzorku 100 jed