Misijní činnost Moravských bratří na Labradoru (východní Kanada) - Kelnarová, Terezie (2019)
Tato bakalářská práce pojednává o misijní činnosti Moravských bratří, která probíhala na kanadském poloostrově Labrador. Již krátce po svém vzniku ve dvacátých letech osmnáctého století zahájili tito pokračovatelé Jednoty bratrské původem z Moravy misijní výpravy. V první polovině osmnáctého století se vydali do karibské oblasti, dále do Grónska, Severní a Jižní Ameriky, jižní Afriky, po které následovala první výprava na Labrador. Bratři podnikli i další, avšak ne již tak úspěšné misijní cesty, jako byla například misie mezi Laponce a do Alžíru. Misijní činnost nebyla ani na Labradoru snadná, o čemž svědčí i zabití prvního bratrského misionáře na Labradoru, Johanna Christiana Erhardta, Inuity, nebo utonutí bratrů Christopha Brazena a Gottfrieda Lehmanna při návratu z výpravy za nalezením vhodného místa pro jednu z misijních stanic. Přesto však zde působilo mnoho misionářů, mezi něž patřili Jens Haven, Samuel Liebisch, manželé Schneiderovi a další. Za připomenutí rovněž stojí, že kromě