Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z lokality Paklenje - Katanić, Isidora (2019)
Tato bakalářská práce se věnuje antropologické analýze lidských kosterních pozůstatků z lokality Paklenje v jihozápadním Srbsku. Zkoumané pohřebiště je datováno do 16. a 17. století a nachází se v okolí kostela datovaného do 15. století. Během archeologického výzkumu bylo objeveno dvacet hrobových situací. Na vyzvednutých skeletech byly určeny základní antropologické charakteristiky - pohlaví, dožitý věk, výška postavy a výskyt variet či patologií. Z dvaceti zkoumaných jedinců bylo jedenáct nedospělých a devět dospělých. V souboru bylo šest žen a tři muži, zatímco se pohlaví nepodařilo určit u jednoho dospělého jedince. Nejvíce jedinců patřilo do věkové kategorie pozdního dětství a zralé dospělosti. Výšku postavy bylo možné odhadnout u sedmi dospělých jedinců. Nejčetnější patologie ve zkoumaném souboru byly zubní a alveolární patologie.