Veřejné prostory panelových sídlišť - Kaplan, Daniel (2019)
Tato diplomová práce se věnuje popisu a hodnocení lidských aktivit ve veřejných prostorech na sídlišti. Jako studované území bylo vybráno sídliště Lesná, což je jedno z nejkladněji hodnocených sídlišť v Brně i České republice. Lidské aktivity byly studovány skrze koncept afordance, kterému se věnuje většina rešerše této práce. Hlavní zvolenou metodou studia bylo nezúčastněné pozorování a krátké neformální rozhovory. Cílem práce bylo popsat afordance dětí, které se ve veřejném prostoru sídlišť jeví jako nejkreativnější aktéři z obyvatel sídlišť. Dílčím cílem a zároveň motivací bylo prezentovat sídliště jinak než jako monotónní prostor s šedivými krabicemi, kde se nic neděje. Výsledky poukázaly na možné limity veřejných prostorů na sídlišti, například nedostatek přemístitelných objektů, se kterými děti zacházejí nejkreativněji společně s materiály. Zároveň se ukázalo, jak významnou roli hraje Čertova rokle v trávení volného času obyvatel Lesné, zejména dětí.