Možnosti vyšetření akomodace oka - Mikulková, Kateřina (2019)
Práce je věnována problematice vyšetření velikosti akomodační amplitudy v závislosti na vertikálním pohledovém úhlu a možnostem vyšetření akomodace oka. Teoretická část práce se zaměřuje především na mechanismus akomodace a anatomické struktury podílející se na tomto mechanismu. Jsou zde popsány pojmy charakteristické pro akomodaci, vliv věku na akomodaci, složky akomodace a také například poruchy akomodace. Další kapitola je věnována přímo jednotlivým možnostem vyšetření akomodace oka. Třetí kapitola popisuje konvergenci a kapitola čtvrtá akomodačně vergenční mechanismus. Praktická část se věnuje měření akomodační amplitudy v různých vertikálních pohledových úhlech. Zkoumá se zde závislost velikosti akomodační amplitudy na měřeném pohledovém úhlu a také na výšce oční štěrbiny. Celkem bylo vyšetřeno 45 osob pomocí subjektivní metody Push-up. V závěru se potvrdila závislost velikosti akomodační amplitudy na vertikálním pohledovém úhlu.