Změny rohovkového endotelu u dlouhodobých nositelů kontaktních čoček - Zmeškalová, Markéta (2019)
Tato diplomová práce zkoumá vliv kontaktních čoček a případné změny projevující se na rohovkovém endotelu. Cílem je zjistit, zda má jejich dlouhodobé nošení vliv na parametry endotelu rohovky, konkrétně na hustotu endotelových buněk, jejich hexagonalitu a tzv. koeficient variace. Teoretická část se zabývá detailním popisem a možnostmi vyšetření rohovkového endotelu, okrajově také anatomií a fyziologií rohovky. Další kapitoly jsou věnovány slznému filmu a kontaktním čočkám, především pak změnám ve fyziologii i parametrech rohovky, které mohou s dlouhodobým nošením kontaktních čoček souviset. V praktické části jsou stanoveny 4 hypotézy, jejichž testování umožňuje zjistit, k jak velkým změnám parametrů rohovkového endotelu dochází u skupiny všech nositelů kontaktních čoček v porovnání s kontrolními subjekty. Významnou skupinu pak tvoří nositelé tvrdých kontaktních čoček, k nimž se vztahuje poslední hypotéza a jejichž výsledky jsou porovnávány se skupinou všech nositelů kontaktních čoček.