Slzný film a oční povrch v populaci pacientů s kataraktou - Šálová, Barbora (2019)
Tato diplomová práce se zabývá tématem slzného filmu a povrchu oka u pacientů, kterým byla diagnostikována katarakta a kterým byla následně provedena operace katarakty metodou fakoemulsifikace. Diplomová práce je tvořena částí teoretickou a praktickou. Na začátku teoretické části je krátce popsána anatomie struktur souvisejících se slzným filmem. Další kapitola se věnuje slznému filmu, jeho struktuře a fyziologii. Dále je zde popsán syndrom suchého oka, jeho příčiny, příznaky a způsoby léčby. Následně jsou popsány metody vyšetření slzného filmu, keratitidy a nemoci slzného ústrojí. Závěr teoretické části je věnován problematice katarakty. Výzkumná část diplomové práce se zabývá zpracováním výsledků výzkumu, kdy byla měřena kvantita slzného filmu, kvalita slzného filmu, dále byl hodnocen stav epitelu rohovky a zjišťovala se přítomnost příznaků syndromu suchého oka. Ve výzkumné části jsou porovnávány předoperační a pooperační hodnoty měření, ale jsou zde zhodnoceny i výsledky předoperačních měření zvlášť.