Problematika anizometropie u jednotlivých refrakčních vad - Běhounková, Michaela (2019)
Tato diplomová práce se zabývá anizometropií ve vztahu k jednotlivým refrakčním vadám a z ní plynoucí anizeikonií. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. V první kapitole jsou připomenuty důležité poznatky o refrakčních vadách. Navazuje vysvětlení podstaty vzniku asymetrického vývoje refrakční vady mezi oběma očima. Následně bude vysvětlen nejdůležitější pojem práce, tedy popis samotné anizometropie, její příčiny, rozdělení a korekce. Pátá kapitola je věnována anizeikonii. Přibližuje problematiku jako je rozdělení, symptomy a diagnostika anizeikonie. Šestá kapitola se zabývá problémy, které mohou anizometropie a anizeikonie pacientovi způsobit. Nakonec je zařazena významná část práce - výzkumná. Zabývá se výskytem velikosti anizometropie v populaci, měřením anizeikonie a také vlivem brýlové korekce na potlačení anizometropie.