Změny kontrastní citlivosti při onemocnění sítnice - Linha, Ondřej (2019)
Tato práce mapuje dopad diabetu na kvalitu vidění. V teoretické části práce je popsán diabetes a diabetická retinopatie. Dále je představena kontrastní citlivost a způsoby jejího měření. Poznatky z diabetologie jsou s optometristickou praxí kombinovány prostřednictvím výzkumu, který je prezentován v praktické části práce. Cílem výzkumu je hodnocení funkce sítnice u pacientů s diabetem bez diabetické retinopatie pomocí měření kontrastní citlivosti Pelli-Robsonovým testem. Měření kontrastní citlivosti by mohlo pomoci předpovědět riziko rozvoje diabetické retinopatie u diabetických pacientů bez strukturálních změn na sítnici.