Komparace hodnot přední plochy rohovky u nositelů kontaktních čoček - Mikesková, Lucie (2019)
Tato diplomová práce s názvem „Komparace hodnot přední plochy rohovky u nositelů kontaktních čoček“ se zabývá vlivem materiálů kontaktních čoček na poloměr křivosti rohovky v dopoledních a odpoledních hodinách. V teoretické části je kapitola, ve které je popsána anatomie a fyziologie rohovky. Další kapitoly se zabývají popisem a rozdíly vybraných očních modelů. V kapitole o kontaktních čočkách jsou zahrnuty jejich všeobecné i specifické vlastnosti, jednotlivé parametry důležité pro správný výběr kontaktních čoček, ale také jejich materiály, z kterých jsou jednotlivé kontaktní čočky vyrobeny. Poslední kapitola je věnována přístrojům, kterými můžeme naměřit mimo jiné i keratometrické hodnoty. Praktická část je zaměřena už na samostatné měření u jednotlivých skupin, v různou dobu dne a po aplikaci silikonhydrogelových nebo hydrogelových čoček. Výsledky jsou zpracovány pomocí tabulek a grafů a v diskuzi jsou srovnány s výsledky z jiných studií.