Dynamika akomodace a zornicové reakce u zdravých subjektů po aplikaci vysoce ředěného atropinu používaného ke zpomalení myopizace - Čáslavská, Barbora (2019)
Tato diplomová práce se zabývá vedlejšími účinky aplikace vysoce ředěného atropinu, který se používá ke zpomalení progrese myopie. Mezi zkoumané nežádoucí účinky patří vliv vysoce ředěného atropinu na velikost zornice za fotopických i mezopických podmínek a vliv na parametry dynamiky akomodačního děje. Teoretická část práce obsahuje kapitoly zaměřené na myopii, jejíž prevalence se celosvětově zvyšuje, na atropin a jeho specifika v oftalmologii a dále na akomodaci a zornicové reakce, na něž má užijí atropinu vliv. Výzkumná část je zaměřena na zjišťování vedlejších účinků jednorázové aplikace vysoce ředěného atropinu na velikost zornice a dynamiku akomodace při aplikaci do nedominantního oka u zdravých subjektů.