Úloha microRNA v biologii a terapeutické rezistenci u B-buněčných malignit - Černá, Kateřina (2019)
Jedním z hlavních témat nádorové biologie je pochopení regulačních mechanismů zprostředkovaných skrz microRNA (miRNA) a jejich role v patogenezi onkologických onemocnění a to od propojení deregulace klastru miR-15/16 s chronickou lymfocytární leukemií (CLL) v roce 20021. Předkládaná práce prezentovaná jako komentovaný soubor prací se zabývala zejména studiem miRNA u CLL a částečně u folikulárního lymfomu (FL), neboť obě onemocnění představují časté indolentní B buněčné malignity v západních zemích s heterogenním průběhem a ne zcela objasněnou patogenezí. Během doktorského studia bylo třeba zavést řadu metodik pro analýzu miRNA, jichž bylo využito jak v komentovaných článcích, tak přiloženém patentu. Role miR-34a je komentována zejména s ohledem na dráhu odpovídající na poškození DNA, která je stěžejní v odpovědi na standardní terapii. Nově byl také popsán regulační mechanismus zahrnující p53/miR-34a/FOXP1, který propojuje regulaci v odpověď na poškození DNA s B-buněčnou signalizací (BCR).