WNT signalizace u B-lymfoproliferativních malignit - Poppová, Lucie (2019)
Chronická lymfocytární leukemie (CLL) je malignita s velmi variabilním průběhem nemoci. Jednou z buněčných drah, které významně ovlivňují vznik a průběh CLL je WNT signalizace. WNT signalizace se dělí na dvě větve, kanonickou a nekanonickou a dosud není jednotný názor, která dráha je klíčová pro CLL. Ve své dizertační práci jsem se zaměřila na studium exprese a funkce tří WNT ligandů: ligand WNT3, typicky aktivující kanonickou WNT/β-kateninovou dráhu spojovanou nejčastěji s patogenezí kolorektálního karcinomu, a ligandy WNT5A a WNT5B aktivující nekanonickou WNT/PCP dráhu, která je důležitá při embryogenezi a hraje významnou roli při metastázování. Tyto tři ligandy byly vybrány na základě zvýšené exprese u CLL pacientů oproti zdravým jedincům a z důvodu vysoce variabilní exprese mezi CLL pacienty. Z práce vyplynulo, že expresní profily kanonického ligandu WNT3 a nekanonických ligandů WNT5A/B jsou opačné a míra jejich exprese souvisí s agresivitou CLL.