Spánková deprivace u pacientů v intenzivní péči - Andrášová, Gabriela (2019)
Diplomová práce se zaobírala poruchami spánku způsobenými vnitřními i vnějšími faktory, které na pacienty působí při hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních. Práce byla rozdělena do dvou částí. První (teoretická) část má objasnit fakta z oblasti spánku a spánkových poruch, a dále vlivy, které na jedince během spánku působí. Druhá část (empirická) práce popisuje metodiku sběru dat a analýzu výsledků. K výzkumnému šetření, byla zvolena kvantitativní výzkumná metoda, kdy data byla sbírána prostřednictvím osobních rozhovorů s pacienty zaznamenávanými na diktafon. Rozhovory pak byly zpracovány do písemné elektronické podoby, následně zanalyzovány a vyhodnoceny. Vzhledem k jednotlivým cílům bylo zjištěno, že nejčastějšími faktorem narušujícím spánek a usínání, byla bolest, dále hluk, osvětlení a pohyb v okolí pacienta. Naopak podporu zdraví prospěšného spánku pro pacienty v intenzivní péči zajistí odstranění již zmíněných faktorů s negativním