Bariérová ošetřovatelská péče jako prevence nozokomiálních nákaz v intenzivní péči - Mikulová, Klára (2019)
Diplomová práce je zpracována na téma Bariérová ošetřovatelská péče jako prevence nozokomiálních nákaz v intenzivní péči. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část je teoretická, jejímž cílem bylo seznámit se s problematikou nozokomiálních nákaz zahrnující jejich charakteristiku, rozdělení, zdroje, přenos, klinický projev, současné nejvýznamnější původce, prevenci apod. Dále se teoretická část zaměřuje na bariérovou ošetřovatelskou péči. Druhá část je empirická, která je založená na analýze a interpretaci dat získaných pomocí dotazníkového šetření na základě kvantitativní průzkumné metody a jejíž součástí je statistické testování hypotéz. Cílem práce bylo zhodnotit zvyklosti a zmapovat znalosti ošetřovatelského personálu (sester) pracujícího na pracovištích intenzivní péče o nozokomiálních nákazách a problematice bariérového ošetřování.