Paliativní péče v intenzivní medicíně a etické problémy spojené s kategorizací pacientů - Petrúsek, David (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou paliativní péče v intenzivní medicíně a etickým problémům spojených s kategorizací pacientů. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy jako: paliativní péče, práva pacientů v oblasti paliativní péče, kategorizace pacientů v intenzivní péči, potřeby pacientů a jejich rodinných příslušníků, bolest a její léčba, analgezie a sedace na jednotce intenzivní péče, fáze nevyléčitelného onemocnění, fáze vyrovnávání se s nevyléčitelnou nemocí a ztrátou, fáze umírání, zásady správné komunikace s pozůstalými a etické problémy intenzivní péče. V praktické části práce zkoumá metodou dotazníkového šetření názory sester a lékařů na problémy v této oblasti. Na základě názorů respondentů byla vytvořena doporučení pro praxi, která by mohla změnit úroveň paliativní péče v ČR.