Polohovanie pacientov ako nevyhnutná súčasť ošetrovateľských intervencií na oddeleniach intenzívnej starostlivosti - Oravcová, Ingrid (2019)
Diplomová práca sa zaoberá polohovaním pacienta v intenzívnej starostlivosti. Práca je rozdelená na časť teoretickú a praktickú. Teoretická časť sa venuje problematike tvorby dekubitov, sorrorigénnych rán a prevencií ich vzniku, popisuje odporúčania pre správne polohovanie, zaoberá sa oblasťou frekvencie polohovania, v teoretickej časti sú zahrnuté taktiež polohovacie pomôcky a stručne koncept bazálnej stimulácie. Empirická časť je založená na kvantitatívnom dotazníkovom výskume, ktorý bol zameraný na nelekársky zdravotnícky personál pracujúci na oddeleniach intenzívnej starostlivosti ako jednotiek intenzívnej starostlivosti, tak aj anesteziologicko-resuscitačnej starostlivosti.