Informovanost všeobecných sester o Evidence-Based Practice - Smýkalová, Iveta (2019)
Cíl: Diplomová práce se zabývala informovaností všeobecných sester o EBP. Cílem diplomové práce bylo především zjistit, zda je úroveň informovanosti vyšší na oddělení intenzivní péče, nebo na standardním oddělení. Přičemž u obou skupin byly následně porovnávány názory a postoje k EBP. Kromě typu oddělení byla informovanost, názory a postoje porovnávány i dle délky praxe a vzdělání. Metodika: kvantitativní design výzkumného šetření probíhal pomocí nestandardizovaného dotazníku vlastní konstrukce. Do výzkumu byly zařazeny VS z oddělení IP a standardního oddělení. Celkem bylo do výzkumu zařazeno 108 respondentů. Získaná data byla zpracována pomocí počítačových programů STATISTICA 13 a IBM SPSS Statistics 25. Výsledky: bylo zjištěno, že informovanost o EBP je na nízké úrovni. Nebyl zjištěn rozdíl mezi informovaností na oddělení IP a standardním oddělení. Nicméně bylo zjištěno, že je informovanost ovlivněna vzděláním a délkou praxe VS.