Sociálně vyloučené lokality na Moravě - Šťastná, Petra (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku sociálního vyloučení primárně v rámci území Moravy. Studie shrnuje teoretické vymezení problému skrze rešerši literatury zahraničních i českých autorů, identifikuje rozmístění sociálně vyloučených osob ve vymezeném území především na základě sociálně vyloučených lokalit. Dále zkoumá faktory ovlivňující prostorovou koncentraci sociálně exkludovaných osob a popisuje jejich migrační vzorce chování. Cílem práce je formou případové studie identifikovat změny dopadů sociálního vyloučení na město Vsetín po jeho zapojení do spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování. Z výsledků práce vyplývá, že kooperace mezi městem Vsetín a Agenturou má pozitivní dopady na faktory sociálního vyloučení jako jsou nezaměstnanost, prevence kriminality či nízká úroveň vzdělání.