Lokality opuštěných meandrů na řekách jz. Moravy - Růžičková, Zuzana (2019)
V této diplomové práci se věnujeme opuštěným říčním zákrutům, které se nacházejí na řekách v jihozápadní části Moravy, tedy v jižní oblasti Dyjsko-svrateckého úvalu. Jedná se o lokality, které se nacházejí zejména na vodním toku Dyje, Jihlava, Svratka a Jevišovka. Tato ramena byla odškrcená přirozeně nebo odstavena vlivem antropogenního zásahu do vodního toku. Stěžejní část práce je založena na průzkumu opuštěných říčních zákrutů, které se nacházejí ve zkoumaném úseku řeky Dyje. Tyto lokality byly prostřednictvím terénního výzkumu dále analyzovány a následně byly popsány jejich geomorfologické a hydrologické charakteristiky, vegetační pokryv a současný land-use.