Simulace budoucího klimatu v Brně - Kopecká, Bára (2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou simulací vybraných klimatických charakteristik (letní a tropické dny, teplé a tropické noci). Tyto simulace byly provedeny modelem MUKLIMO_3 a metodou cuboidu na území města Brna pro několik období v minulosti (1961-1990, 1971-2000, 1981-2010) a budoucnosti (2021-2050, 2071-2100). Simulace buducnosti byly tvořeny s ohledem na tři emisní scénáře RCP - 2.6, 4.5 a 8.5. Jednotlivé simulace jsou analyzovány na základě prostorového rozložení zvolených klimatických charakteristik. Z výsledků práce vyplývá, že u všech zvolených klimatických charakteristik bude docházet ke zvyšování počtů do budoucnosti, přičemž absolutně nejvyšší hodnoty všech charakteristik jsou modelovány pro období 2071-2100 pro scénář RCP 8.5. Charakteristikou, pro kterou byl zaznamenán nejvyšší růst počtu do budoucnosti byly tropické dny - nejvýše 20 tropických dní v období 1961-1990 v porovnání s maximálními 81,7 tropickými dny v období 2071-2100. Jako oblasti, ve kterých bude docházet