Názor sester pracujících na oddělení ARO na objektivující škály pro hodnocení rizika vzniku dekubitů - Salát, Martin; Pospíšilová, Alena, 1981-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2019)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku v oblasti hodnocení rizika vzniku dekubitů. Výzkumné šetření bylo zpracováno formou kvalitativního výzkumu, za pomoci polostrukturovaných rozhovorů. Bylo zjišťováno, zda všeobecným sestrám na oddělení ARO Nemocnice Jihlava, vyhovuje v současnosti využívaný hodnotící systém pro riziko vzniku dekubitů. Dalším cílem, bylo nalezení nejvhodnější škály pro hodnocení rizika vzniku dekubitů pro oddělení ARO. Z výsledků vyplynulo, že aktuálně používaný systém pro hodnocení rizika vzniku dekubitů, s použitím hodnotící škály Nortonové, je vyhovující. Nejvíce vyhovující škálou pro hodnocení rizika vzniku dekubitů, pro oddělení ARO, je dle výsledků výzkumu hodnotící škála dle Nortonové. Vzhledem k výsledkům výzkumu, které prokazují, že prevence vzniku dekubitů na oddělení ARO Jihlava funguje velmi dobře a všeobecné sestry jsou spokojeny s aktuálně využívaným systémem, a nebyly shledány požadavky na změny ze strany všeobecných sester, nebyl zpracován návrh
The diploma thesis is focused on problems in the area of risk assessment of pressure ulcers. The research was processed in the form of qualitative research, using semi-structured interviews. It was investigated whether the general nurses at the ARO Department of the Jihlava Hospital were satisfied with the currently used assessment system for the risk of pressure sores. Another objective was to find the most suitable scale for assessing the risk of pressure ulcers for ARO. The results showed that the currently used pressure ulcer risk assessment system, using the Norton Scale, is satisfactory. According to the research results, the Norton Scale is the most suitable for the ARO risk assessment. Given the research results that show that pressure ulcer prevention at ARO Jihlava works very well and general nurses are satisfied with the system currently being used, and no change requirements have been found by general nurses, no proposal for changes has been made for the practice that was
Vedoucí práce: Alena Pospíšilová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: anesteziologické oddělení nemocnice; dekubity; ošetřovatelská péče; Anesthesia Department, Hospital; Nursing Care; Pressure Ulcer; diplomové práce; master's theses