Komparace národních strategií regenerace brownfieldů v Evropě - Lýčková, Hana (2019)
Práce se zaměřuje na brownfieldy v evropském prostředí. Opuštěné a nevyužívané oblasti se staly prioritním tématem v oblasti politiky regionálního rozvoje v zemích Evropské unie. Pro každou zemi je důležité mít nastavená pravidla a strategii, jež by byla efektivní. Jako pomoc mohou fungovat vhodné nástroje z jiných zemí, proto je cílem diplomové práce zjistit, zda v evropském prostoru existují země, které mohou posloužit jako vhodný příklad pro nastavení efektivní strategie. Na základě komparace jednotlivých strategií jsou státy kategorizovány a prostorově seskupovány dle jejich přístupu k revitalizaci. Pro každý přístup je vybrán stát s inspirativní strategií a detailněji popsáno fungování revitalizace v třech případových studiích - Anglie, Polska a Švédska.