Optimalizace otevřené JavaScriptové knihovny pro geo- aplikace - Sháněl, Jan (2019)
Diplomová práce se zabývá optimalizací frameworku HSLayers-NG pro tvorbu webových mapových aplikací. Aplikací zkušeností z používání frameworku i nastudovaných teoretických východisek je provedena analýza stavu frameworku, formulace upravených cílů a požadavků a následně i doporučení na způsoby optimalizace. V rámci optimalizace je kladen důraz na nalezení silných stránek frameworku a dokončení příslušných funkcí. Zároveň je dosaženo vyšší modifikovatelnosti, která umožní lépe přizpůsobovat rozhraní specifickým požadavkům různých aplikací. Použití frameworku na 2 pilotní aplikace evropských projektů však ukázalo, že nedostatky ve flexibilitě přetrvávají. Rovněž se nepovedlo využít předností open-source vývoje a zapojit do vývoje i komunitu. V kontextu ostatních trendů webových mapových aplikací pak bylo vyneseno alternativní doporučení ukončení práce na frameworku a použití cesty menších nezávislých knihoven a větší flexibility.