Prediktory druhové bohatosti rostlin na různých prostorových škálach - Korvasová, Veronika (2019)
Tato diplomová práce si klade za cíl zjistit jaký je vliv prostorového měřítka na relativní významnost environmentálních prediktorů druhové bohatosti rostlin. Na základě literární rešerše a dostupných dat byla vybrána skupina environmentálních proměnných, které byly korelovány s druhovu bohatostí fytocenologických snímků a kvadrátů floristického mapování. V případě fytocenologických snímků byly environmentální proměnné počítány jako průměr (případně relativní plocha) pro kruhové zóny (o průměru 500 m, 1, 3 a 5 km) obklopující každý snímek a byl sledován vliv velikosti této zóny na sílu vztahu mezi druhovu bohatostí a danou environmentální proměnnou. V případě kvadrátů floristického mapování byly environmentální proměnné počítány jako průměr (nebo relativní plocha) pro každý kvadrát a vliv prostorového měřítka byl zjišťován pomocí agregace těchto kvadrátů. Vztah druhové bohatosti a environmentálních proměnných byl vyjádřen Pearsonovým korelačním koeficientem, jejich vývoj skrz všechna p