Knižní kultura moravských cisterciáckých klášterů. Knihovna velehradského kláštera - Pavelková, Jindra, 1980- (2019)
Předkládaná práce se věnuje knihovně velehradského cisterciáckého kláštera v okamžiku, kdy byl klášter zrušen a knihovní fond byl tříděn a připravován na prodej v aukci. Hlavním pramenem je katalog sestavený olomouckým knihovníkem J.N.A. Hankem z Hankenštejna, na jehož základě je možné udělat si představu o skladbě knihovního fondu. Protože se jedná o katalog výběrový (jsou v něm obsaženy jen tituly vhodné pro uchování v knihovnách či prodej v aukci) jsou závěry srovnány též s katalogem pořízeným guberniálními úředníky v okamžiku zrušení kláštera. Ten popisuje kompletní fond knihovny, ale natolik nedostatečným způsobem z hlediska identifikace knih, že není možné s ním pracovat jako s pramenem primárním