Menstruace u dospívajících dívek - Vitálošová, Barbora (2019)
Bakalářská práce je zaměřena na menstruaci u adolescentních dívek. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části jsou popsány fáze menstruačního cyklu, hormony cyklus ovlivňující, vývoj dívky v pubertě a adolescenci, poruchy menstruačního cyklu a postoj společnosti k menstruaci. V empirické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření provedeného u adolescentních dívek. Cílem výzkumu bylo zmapovat teoretické znalosti dívek o menstruačním cyklu, zjistit s jakými bio-psycho-sociálními problémy se před a během menstruace dívky setkávají a zjistit jejich vlastní názor na menstruaci.