Informovanost o předoperační přípravě u sester pracujících na pracovištích interního typu - Vystrčilová, Žaneta (2019)
Bakalářská práce zjišťuje úroveň znalostí sester pracujících na odděleních interního typu o problematice předoperační přípravy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na shrnutí základních informací, důležitých pro správné připravení dospělého pacienta na plánovaný operační výkon v celkové anestezii, jak obecné zásady, tak specifické, vzhledem k přidruženým onemocněním pacienta. Praktická část shrnuje data získaná od 90 respondentů pomocí kvantitativní metody (dotazníkové šetření). Dotazník obsahoval položky týkající se základních informaci o předoperační přípravě pacienta a respondenty tvořily sestry pracující na interních odděleních. Na základně zvolených cílů bylo zjištěno, že úroveň informovanosti sester o předoperační přípravě je dobrá, sestry, které v minulosti na chirurgickém pracovišti nepracovaly dosáhli lepších výsledků, čím vyšší byla úroveň vzdělanosti sester, tím vyššího průměru bodů bylo dosaženo.