Hodnocení soběstačnosti u geriatrických pacientů - Jará, Tereza (2019)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením soběstačnosti u geriatrických pacientů. Práce byla rozdělena na dvě části. Teoretická část nabízí všeobecný a odborný pohled na problematiku stáří a stárnutí, geriatrii a gerontologii, dále na problematiku soběstačnosti a její hodnocení, zejména pak pomocí testu ADL. Dále jsme se věnovali sestře a její úloze ve vztahu k soběstačnosti pacienta a jejím kompetencím v této oblasti. Data v empirické části byla získána pomocí kvantitativního šetření. V rámci sebehodnocení byl respondenty vyplňován dotazník anebo byly informace zaznamenány pomocí strukturovaného rozhovoru. Do pozorovacího archu byli zaznamenány pohledy zdravotníků. Tyto zjištěné výsledky šetření byli zpracovány pomocí grafů a tabulek. Práce měla za úkol ověřit, zda hodnocení soběstačnosti prostřednictvím ADL testu provedené zdravotníkem se shoduje se subjektivním hodnocením soběstačnosti provedené pacientem.