Informovanost laické veřejnosti o Tourettově syndromu - Pernerová, Aneta; Severová, Jana, 1947-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na znalosti laické veřejnosti o Tourettově syndromu. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a empirické. Teoretická část popisuje anatomii bazálních ganglií, popisuje další extrapyramidové choroby, zaměřuje se na historii, epidemiologii, etiopatogenezi a diagnostiku Tourettova syndromu. Dále popisuje jednotlivé druhy tiků, nejčastější přidružené poruchy chování a možnosti léčby TS. Empirická část zpracovává data získaná od respondentů s pomocí dotazníkové šetření, a to z hlediska znalosti TS jako takového a dále rozsah znalostí TS.
The bachelor thesis focuses on the knowledge of the general public about Tourette's syndrome. The thesis consists of two parts, theoretical and empirical. The theoretical part describes the anatomy of the basal ganglia, describes other extrapyramidal disorders, focuses on the history, epidemiology, etiopathogenesis and diagnosis of Tourette's syndrome. Furthermore, it describes the different types of tics associated with Tourette's syndrome, the most common co-occuring behavioral disorders and treatment options for TS. The empirical part analyses the data obtained from the respondents with the help of a questionnaire survey in terms of knowledge of TS as such and also the scope of knowledge of TS.
Vedoucí práce: Jana Severová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: awareness; Informovanost veřejnosti; Tourettův syndrom -- diagnóza; Tourettův syndrom -- terapie; Tourette Syndrome; bakalářské práce; bachelor's theses