Rostlinné nápoje - Poslužná, Andrea (2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rostlinných nápojů. Teoretická část práce přináší pohled na jednotlivé druhy rostlinných nápojů. Zaměřuje se zejména na jejich složení a nutriční hodnoty, a zároveň uvádí porovnání s kravským mlékem. Zmiňuje úlohu rostlinných nápojů ve výživě jedinců s laktózovou intolerancí, alergií na bílkovinu kravského mléka nebo s jinou potravinovou alergií. Práce poukazuje na možné pozitivní a negativní účinky rostlinných nápojů na zdraví, shrnuje technologické postupy výroby a uvádí přehled sortimentu. Praktická část, je zaměřena na zjištění znalostí a povědomí o rostlinných nápojích a zabývá se rovněž frekvencí a důvody konzumace rostlinných nápojů studenty středních a vysokých škol.