Jsou účinné a bezpečné nízkosacharidové diety? - Slámová, Michaela (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá nízkosacharidovými dietami. Zaměřuje se na problematiku účinků a dlouhodobého působení diet. Teoretická pasáž se v počátečních kapitolách soustředí na sacharidy a metabolické procesy s nimi spojené. Její hlavní část tvoří nízkosacharidové diety, a to jejich definice, procesy, které probíhají v organismu při dodržování této diety, a účinky nízkosacharidové diety na různé skupiny uživatelů. Konkrétně se jedná o sportovce, osoby s nadváhou či obezitou a pacienty trpícími určitým onemocněním. Na závěr jsou uváděny pozitivní a negativní účinky (následky) této diety z obecného hlediska společně s jejich vlivem na délku života. Praktickou část tvoří tři kazuistiky osob držících nízkosacharidovou dietu. Jejich součástí je vyhodnocení jídelníčků a stravovacích návyků, na základě kterých jsou následně stanoveny nutriční diagnózy a z nich plynoucí nutriční intervence.